Wij zoeken een PHP programmeur

Google Instant: de nieuwe manier van zoeken

google-instant

Gisteravond 18:30 Nederlandse tijd vond er in San Francisco een perspresentatie plaats van Google. De aankondigingen waren veelbelovend: dit zou een nieuwe grote verandering zijn in de werking van de zoekmachine. Veel geruchten deden de ronde en op basis van de hints van Google was het wel duidelijk dat het iets te maken hadden met het tonen van resultaten terwijl je je zoekopdracht invoert. De geruchten bleken juist: Google presenteerde Google Instant.

Wat is Google Instant?

Zoals verwacht is Google Instant dus een nieuwe  zoekinterface waarbij resultaten getoond worden terwijl je typt. De belangrijkste reden van deze nieuwe functionaliteit is snelheid. Google heeft al langere tijd een obsessie voor snelheid en uit onderzoek bleek dat de gebruikers van Google veel tijd ‘verliezen’ bij het invoeren een zoekopdracht. Om de zoekervaring daarom te verbeteren toont Google nu tijdens het typen al zoekresultaten voor de verwachte zoekopdracht. Ze vullen je ingevoerde term vast aan met de zoekopdracht die Google verwacht dat jij gaat typen en laten de resultaten ook direct zien zodat deze direct gescand kunnen worden tijdens het zoeken. Google noemt het zelf dan ook geen ‘search-as-you-type’ maar ‘search-before-you-type’. Deze nieuwe zoekinterface moet een tijdsbesparing opleveren van 2-5 seconden per zoekopdracht.

De belangrijkste eigenschappen van deze interface zijn:

  • Dynamische resultaten – Google laat direct zoekresultaten zien terwijl je typt.
  • Voorspellingen – Google probeert te voorspellen waar je naar gaat zoeken en laat voor deze voorspelling de resultaten zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de locatie waar je je bevindt en je zoekgeschiedenis.
  • Scrollen om te zoeken – Door het gebruik van de pijltjestoetsen op je toetsenbord kan je door de verschillende suggesties heen scrollen.

Google Instant gebruiken

Voorlopig zal Google Instant nog niet officieel beschikbaar zijn in Nederland. In Google.com zal voor Google Chrome, Firefox, Safari and IE 8 Google Instant de standaard zoekmachine worden. Daarnaast zal Google Instant uitgerold worden voor gebruikers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland, Spanje en Groot-Brittanië. Je moet wel ingelogd zijn met een Google-gebruikersaccount om van deze interface gebruik te kunnen maken. In andere landen zal Google Instant ergens in de komende maanden uitgerold worden. Je kan Google Instant wel testen via http://www.google.com/instant/.

Gevolgen van Google Instant

Google Instant zal gevolgen hebben voor zoekmachine marketing. We zullen onze ideeën hierover later op een rijtje zetten. Google zelf heeft besloten om vanuit de verschillende productplatformen ook al te communiceren wat de (verwachte) gevolgen zullen zijn. Een uniek stukje voorlichting wat we niet van Google gewend zijn.

Reageer