Wij zoeken een PHP programmeur

Een nieuwe Google Analytics: voldoet het aan onze wensen?

Een nieuwe Google Analytics voldoet het aan onze wensen

Op het Google Analytics User Conference in San Francisco heeft Google een nieuwe versie van zijn website statistiekenpakket Google Analytics (V5) gepresenteerd. Momenteel wordt het product getest door een kleine groep Google Analytics gebruikers (waar wij helaas nog niet bij horen). Doordat het getest wordt door gebruikers krijgen we hier en daar al wat inzicht in hoe de nieuwe Google Analytics gaat werken. Net voor het eind van het jaar maakte collega en GA-grootgebruiker Jeroen van Eck al zijn Google Analytics wensenlijst voor 2011 kenbaar. Aan mij om te kijken of de nieuwe Google Analytics hem zal kunnen bekoren.

De nieuwe Google Analytics

Look and feel

Allereerst is “look and feel”. Aan de screenshots op Search Engine Land te zien is Google Analytics ziet Google Analytics er zeker anders uit. Niet geheel onbelangrijk, het oog wil immers ook wat. Daarbij valt op dat bij het inloggen de volgende menu-items beschikbaar zijn:

  • Account Home: de pagina waar alle accounts te vinden zijn waar je toegang tot hebt.
  • Dashboards: de pagina waarop diverse dashboards voor een specifieke account te vinden zijn.
  • My Site: hier vallen de rapporten onder. Dit onderdeel is nu onderverdeelt in “reports” en “intelligence”.
  • Custom Reports: hier kunnen we zelf rapporten gaan samenstellen en beheren.
  • Account Manager: links naar alle accounts waar we toegang tot hebben.
  • Settings: hier kun je alle instellingen wijzigen.

Nieuwe Google Analytics

Dashboard tool

Ook nieuw is de mogelijkheid om diverse dashboards te creëren. Het huidige dashboard kun je maar op een paar manieren inrichten. Daarnaast hebben verschillende gebruikers verschillende informatiebehoeften. Eén dashboard is vaak niet voldoende voor een organisatie. Met deze nieuwe functionaliteit kun je hier dus beter op in spelen.

Google Analytics Dashboard

Screenshot van Cutroni.

De rapportage mogelijkheden

De rapportagesectie is grotendeels gelijk gebleven. Wel heeft Google enkele rapportages die minder populair zijn gebleken, verwijderd. Welke dat zijn weten we nog niet. Ook zijn de rapportages opnieuw ingedeeld en hebben de rapportagecategorieën nieuwe namen gerkegen. Zo valt “Top content” nu bijvoorbeeld onder “Pages” en zijn “Doelen” “Conversies”.

De rapporten zelf zijn visueel aangepakt en hier en daar zijn er wat dingen verplaatst of opgeleukt. Een nieuwe feature is wel de mogelijkheid om statistieken omtrent woorden grafisch weer te geven via een tag cloud, zoals Cutroni laat zien:

Google Analytics Tag Cloud

Aangepaste rapporten

In tegenstelling tot de standaardrapporten zijn de mogelijkheden voor aangepaste rapporten wel uitgebreid. Een functie die we al weten is de mogelijkheid tot het creëren van een “sticky filter”: deze filter kan toegepast worden op een rapport en hoeft niet steeds opnieuw aangezet te worden.

Ook is er een nieuw dropdownmenu dat ons meer mogelijkheden gaat geven om door de data heen te spitten.

Gebeurtenissen als doel

Eindelijk is het zover: gebeurtenissen kunnen als doel (conversie) worden aangemerkt! Doelen kunnen gebaseerd worden op categorieën, gebeurtenissen en labels.

Doelen (conversies) kunnen gekoppeld worden aan rapporten, gebeurtenissen niet. Omdat gebeurtenissen vaak doelen zijn is dit een zeer welkome functie:

Events als doel

Maar voldoet Google Analytics V5 aan “onze wensen”?

Dat is natuurlijk de hamvraag: in welke mate voldoet de nieuwe versie van GA aan onze wensen? Hieronder de wensen en of ze vervuld (lijken te) worden:

1. Gebeurtenissen instellen als doelen

Het stond bovenaan zijn lijstje en we krijgen het!

2. Vergelijken met een gemiddelde

Op dit moment is het nog niet zeker of dit (eenvoudig) mogelijk gaat zijn. De standaardrapporten lijken niet echt te zijn aangepast. De aangepaste rapporten krijgen wel meer mogelijkheden. Twijfelgevalletje.

3. Informatiemeldingen aan je dashboard toevoegen

Het dashboard heeft een flink redesign gekregen en het hebben van meerdere dashboards is een waardige toevoeging. Ook zijn er veel meer en diverse mogelijkheden om het dashboard op te maken. Of het helemaal voldoet aan de wensen van mijn collega? Ik weet het niet, ik geef het daarom het voordeel van de twijfel:

4. Beter bulkbeheer

Nog geen woord hierover gelezen en dit is voor grotere bedrijven, of bedrijven die meerdere accounts beheren, toch wel erg welkom

5. Meer informatie over bezoekers uit Google

Er valt veel meer te vertellen over je bezoekers, als Google de informatie maar zou bijhouden. Ook hier lijkt weinig aan veranderd te zijn. Een dikke “meh”!.

Conclusie: Google heeft goed naar Jeroen geluisterd, maar het voldoet nog niet helemaal aan zijn wensen.

Voetnoot: we hebben zelf nog niet met de nieuwe versie van Google Analytics kunnen spelen en weten dus nog niet alle mogelijkheden. De score is dan ook willekeurig en hier kunnen geen rechten aan ontleend kunnen worden. Het kan goed dat er nog meer wensen vervuld gaan worden.

Lees voor meer informatie het bericht op Search Engine Land of op Cutroni.

Schrijf je hier in voor de bèta versie van Google Analytics V5.

1 Reactie op “Een nieuwe Google Analytics: voldoet het aan onze wensen?”

  1. Frank zegt:

    Ah interessant, ik zal eens kijken of het inmiddels mogelijk is om de week op maandag te laten starten.

Reageer